wtorek, 21 lutego 2012

zapraszam na obiad!

... czyli trochę zza blatu kuchennego stołu !


Ostatnio skupiłyśmy się trochę na jedzeniu,
odwiedziłyśmy kilka bazarów, większych i mniejszych w tym mieście
poćwiczyłyśmy siłę woli i umiejętności negocjacyjne ;-)


Stragany zaskakują czasem miejsce, towarem, a niekiedy ekspozycją. 
Zmysły szaleją, a sprzedawcy krzyczą! Normalka.
Oprócz wielu miłych gestów, zaproszeń na kawę czy też wspólnego patroszenia węgorzy!







Zostałyśmy zaprowadzone w ustronne miejsce, gdzie szeptem zaproponowano nam kupno nielegalnego kawioru. I tu właśnie zadziałała siła woli ;-)
Nie skuszono nas tak promocyjną ofertą jak "specjalnie dla was dziewuszki 100 Manat", 
może przy następnej okazji kupie kieliszek (30ml) kawioru za 450 zł
Dobra rada oprócz poczucia humoru w takich miejscach warto się negocjować. 
Ja staram się zbić cenę do 50%. Często się udaje!! 
Ale oczywiście zgadzam się z tutejszymi, biały jest bogaty ;-)


      







Testowania lokalnych przysmaków ciąg dalszy!!





Tutejsze zamiłowanie do zieleniny w niemal każdej potrawie imponuje, a moje ulubione potrawy to: Lahmacun, Adana kebeb, Mercimek.



Ale na tym nie koniec

wypiek chleba w glinianych piecach (jak widać)
 ZAKUPY ZROBIONE
przyprawy wybrane, owoce wypróbowane, herbaty szczelnie spakowane, a co z kasztanami??? jeszcze zobaczymy!








Próby moich ostatnich popisów kulinarnych skończyły się niewielkimi rewolucjami żołądkowymi.
Okazało się! Bardzo dziwne, że 2 strączki papryczki chilli to nie 12!
Nawet nie wiem, jak to wytłumaczyć !! Na prawdę! A konkretniej ...


Robiłam zupę, przepyszną zupę z soczewicy czerwonej i jakoś tak nie za dokładnie przeczytałam przepis, ale mimo wszystko mercimek bardzo polecam ;-)


Zupka mercimek jest jednym z podstawowych dań w tym regionie i jada się ją na śniadanie, obiad i kolację.



A oto przepis na Mercimek :

Składniki: 
250 g suszonej soczewicy
3 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
2 strączki marynowanej papryczki chilli
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
sól
pieprz
suszone czerwone chilli
cytryna
oliwa z oliwek

Instrukcje przygotowania: 
1. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
2. Cebulę pokroić, czosnek rozdrobnić, strączki zielonego chilli drobno posiekać.
3. Cebulę, czosnek i zielone chilli podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
4. Soczewicę oraz podsmażone składniki gotować przez 20 minut w bulionie.
5. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, płatkami suszonego czerwonego chilli.
6. Całość zmiksować w malakserze lub blenderze.
7. Podawać z dodatkiem cytryny oraz z białym pieczywem.

I na koniec wrzucam przepis na obiecaną niektórym azerbejdżańską pahlave ;-)

Składniki: 
1,5 szklanki mąki
60g roztopionego masła
0,4l mleka
1 jajko
8g drożdży
200g migdałów lub orzechów włoskich
0,5 szklanki cukru
Szczypta soli i sody
0,2g wanilii
0,3g szafranu
20g miodu

Instrukcje przygotowania: 
1.       dobrze wymieszać mąkę z solą, sodą i cukrem
2.       w podgrzanym mleku rozpuścić drożdże i dodać do mąki, dokładnie mieszając
3.       wyrobić jednolite ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na ok. 90 min
4.       ciasto cienko rozwałkować, położyć pierwszą warstwe ciasta na posmarowaną masłem blachę
5.       posypać posiekanymi orzechami i cukrem
6.       przykryć kolejną warstwą ciasta (zrobić tak 3-4 warstwy)
7.       pociąć ciasto na niewielkie romby
8.       posmarować żółtkiem wymieszanym z szafranem i wanilią
9.       piec ok.40 min, w 180-200
10.   15 min przed końcem pieczenia obficie posmarować ciastka miodem


1 komentarz:

  1. O Karolcica ,ty gotujesz?Dzięki za przepisy - na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń